Czy wiesz, co to jest GMO?

I co ma wspólnego z DNA?

A co ma wspólnego GMO

z glifosatem, składnikiem

popularnego herbicydu –

Roundupu?

„Nasz świat jest w rozpaczliwej potrzebie rewolucji żywności. Pestycydy, hormony, antybiotyki, GMO i niesprawdzone chemia rozprzestrzenia się jak wirus przez naszego zaopatrzenia w żywność. Zdrowie swojej rodziny i przyjaciół, a także naszej planety, jest zagrożone, zgodnie ze szczytu!

DNA

– pełni rolę nośnika informacji genetycznej organizmów żywych. Jest programem genetycznym wg, którego zbudowane jest komórka i wg, którego ta komórka pracuje

GMO

– organizmy, których DNA częściowo zostało zmienione metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych lub zmiany istniejących.

Jakie cechy zostały zmodyfikowane w uprawach GMO?

Upraw odpornych na owady zawierają geny z bakterii gleby Bacillus thuringiensis (Bt). Białko wytwarzane w zakładzie przez gen Bt jest toksyczny dla badanej grupie owadów, na przykład na omacnicę prosowiankę lub kukurydzianej stonce korzeniowej, ale nie dla ssaków. Najczęstszym odporne na herbicydy (rośliny HT) są znane jako Roundup Ready®, co oznacza, że są odporne na glifosat (składnik czynny herbicydu Roundup®). Glifosatu inaktywuje kluczowy enzym biorący udział w syntezie aminokwasów, który jest obecny we wszystkich zielonych rośliny; Dlatego też, że jest to skuteczny herbicyd o szerokim spektrum przeciw prawie wszystkim chwasty. Rośliny Roundup Ready® zostały zmodyfikowane tak, aby produkować z opornej formy enzymu, by były zdrowe nawet po czym opryskuje się glifosat. Niektóre odmiany kukurydzy, bawełny i są określane jako „stos”, co oznacza, że mają transgeny zarówno odporności na owady i HT. Według USDA-ERS (2013), ponad połowę areału kukurydzy i bawełny amerykańskiej zostało zasiane na sterach odmian w 2013 roku.

„Osiemdziesiąt pięć procent wszystkich próbek z pozytywnym wynikiem na glifosat i 62 procent dla AMPA, który jest metabolitem środowiska, ale w przypadku bawełny i jałowej gazy bawełnianej liczba ta wynosiła 100 procent”, dr Damian Marino, badanie głowy naukowca , powiedział Télam agencja informacyjna (przez RT.com ).  .

Kłamstwa firm produkujących GMO zostało obalone: duże fragmenty modyfikowanego DNA przyswajane z jedzeniem są w pełni zdolne do przekazywania swoich genów bezpośrednio do krwioobiegu burząc mit, że transgeniczne pokarmy działają na organizm w taki sam sposób jak naturalne, niemodyfikowane produkty spożywcze.
Geny zmodyfikowane w pokarmie zmieniają skład flory bakteryjnej w jelicie cienkim.

Pytanie – czy u nas w Polsce mamy żywność GMO?

– na 100% :

syrop glukozowo-fruktozowy

praktycznie dodawany do wszystkiego,

oczywiście zrobiony z kukurydzy GMO

białko sojowe z soi modyfikowanej,

mięso pochodzące od zwierząt

karmionych dietą opartą na GMO

To, że jest zakaz upraw

GMO w UE i Polsce,

nie znaczy,

że GMO u nas nie ma!!!

Niezależni badacze GMO mają do czynienia na co dzień z ciągłym zastraszaniem i groźbami. Każdy naukowiec, który ma odwagę rozpowszechniać prawdę o szkodliwości GMO będzie zastraszany, a jego kariera może być zniszczona.

Firmy biotechnologiczne i wielkiej farmacji,

mają ogromne pieniądze, mogące zniszczyć

lub zasilić budżet ośrodka badawczego.

Przeznaczają również ogromne sumy na

reklamy, przez to wpływają na budżety

 i przekazywane informacje.

I piorą Twój mózg,

nawet nie wiesz jak…

Jakie rośliny zostały na pewno zmodyfikowane genetycznie?
rzepak, bawełna, kukurydza
burak cukrowy, kabaczek, papaja, lucerna

TH – gen tolerancji na herbicydy – randap —> GLIFOSAT

GO – gen owadobójczy

OCh – gen odporności na choroby

Ale jest świetna wiadomość: raport ISAAA- powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych roślin na całym świecie spadła po raz pierwszy od dwóch dekad (z 181,5 mln ha w 2014 roku do 179,7 mln ha w 2015 r.)
Zła wiadomość: w krajach biednych, rozwijających się, niestety ilość upraw GMO wzrasta.

http://www.dw.com/en/increasing-number-of-deaths-due-to-glyphosate/a-19183357

Pestycydy zawierające glifosat jest stosowany na całym świecie To powoduje więcej przypadków raka, poronienia i deformacji płodów ludzkich i zwierzęcych.
Ludzie w niektórych obszarach wiejskich cierpi na raka trzy razy więcej niż wcześniej, przed użyciem glifosatu. Zwiększyła się liczba poronień u ludzi i zwierząt.
Bawełna zawiera duże ilości glifosatu. Pozostałości glifosatu znaleziono w sterylnych opatrunkach i tamponach. Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ glifosat jest rakotwórczy.

Wg analizy przeprowadzonej przez naukowców z the University of Sherbrooke Hospital Centre, Quebec, Kanada, 100 % kobiet w ciąży i ich nienarodzone dzieci przeszły test na obecność toksyn GMO we krwi i niemal u wszystkich wykryto ich obecność. Dowodzi to, że produkty transgeniczne nie są skutecznie usuwane podczas procesu trawienia i wydalania, co nam od lat uporczywie wmawiano. U szczurów karmionych przez cały czas pożywieniem GMO, zawierającym wiele odmian toksyny Cry1Ab, rozwinęły się straszliwe nowotwory pokrywające całe ciało.

Bawełna GMO

Tampony, sterylna

bawełniana, sanitarne

podkładki zanieczyszczone

glifosatem!

„Osiemdziesiąt pięć procent wszystkich próbek z pozytywnym wynikiem na glifosat i 62 procent dla AMPA, który jest metabolitem środowiska, ale w przypadku bawełny i jałowej gazy bawełnianej liczba ta wynosiła 100 procent”, powiedział dr Damian Marino, badacz i kierownik badań.

U nas w Polsce badania nie były robione. Nie wiem skąd mamy bawełnę

http://fanaticcook.com/2015/10/25/glyphosate-the-herbicide-in-monsantos-roundup-found-in-cotton-tampons-pads-gauze-swabs/

 

Jak się nie

opamiętamy,

zapłacimy

za to wielką

 cenę…

Udostępnij ten wpis

Podziel się z innymi