…JEST BEZ WĄTPIENIA NAJWARTOŚCIOWSZYM ODŻYWCZYM PRODUKTEM ROŚLINNYM…

… zawiera ok. 250 różnych związków biologicznie aktywnych…

I teraz jest najlepszy czas na niego

CZAS NA PYŁEK PSZCZELI

Głównym składnikiem pyłku pszczelego jest pyłek pochodzący z męskich elementów rozrodczych. Drobne cząstki składają się z komóreczek o wielkości 50/1000 milimetrów, które powstają w pylniku na końcu pręcika w sercu kwiatu. Pyłek jest komórką plemnikową, która ma zadanie zapłodnić komórkę jajową rośliny tego gatunku. Oczywiście najlepiej jak to będzie pyłek z innej rośliny, ale tego samego gatunku. I właśnie w tym pomagają te małe zwierzątka – owady, a przede wszystkim pszczoły.
Kwiaty produkują tego pyłku olbrzymie ilości.

Po co pszczoły zbierają pyłek?

*  jest to pokarm dla pszczół a także larw
*  bieżące potrzeby pokarmowe
* robione są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie.
* służy do produkcji mleczka pszczelego dla królowej matki

Jak one to robią?

* pyłek mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny
* w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych
koszyczkach na tylnych nogach
* świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem.
* następuje proces fermentacji
* zakonserwowany pyłek to pierzga.

Skład chemiczny pyłku pszczelego:

Pyłek pszczeli zawiera większość znanych składników odżywczych, w tym wszystkie te niezbędne dla przetrwania człowieka.

Jednym z najbardziej interesujących faktów dotyczących tej znakomitej, naturalnej substancji jest to, że nie może być syntetyzowane w laboratorium.

Wiele analiz chemicznych zostały wykonanych z zastosowaniem najnowszego sprzętu diagnostyczny, ale nadal istnieją pewne elementy obecne w pyłku pszczelim, których nauka nie może zidentyfikować. Pszczoły dodają jakieś tajemnicze „ekstra” własne związki. Te niezidentyfikowane elementy mogą być kluczem jego niesamowitych, wyjątkowych właściwości.

Zidentyfikowano w nim ponad 200-300 różnych związków chemicznych, w zależności od miejsca życia pszczół jak i pory roku.

Białka (ok. 20,7%)  zawiera frakcje: albuminy (35,4% w odniesieniu do całości białka), globuliny (18,9%), gluteliny (18,6%), prolaminy (21,8%) i inne białka (m.in. enzymy – 5,3%).

aminokwasy: zawsze występuje 18 aminokwasów (kwas asparaginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, walina, metionina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna, fenyloalanina, histydyna, lizyna, arginina, cystyna i tryptofan)
Enzymy – substancje białkowe katalizujące przebieg reakcji syntezy i rozkładu wielu substancji metabolicznych. α- i β-amylazy, inulazę celulazę sacharozę (inwertazę) lipazy i fosfolipazy oraz proteazy i peptydazy w pyłku kwiatowym występuje ponad 100 enzymów. Większość enzymów obecnych w pyłku kwiatowym pochodzi z materiału roślinnego i enzymy będące składnikami wydzieliny gruczołow ślinowych i gardzielowych pszczół

kwasów nukleinowych zawiera od 0,60 do 4,87%

LIPIDY I KWASY TŁUSZCZOWE średnia zawartość wynosi 5,41%: 9 kwasów nasyconych (kapronowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i behenowy) oraz 4 kwasy nienasycone (palmitooleinowy, oleinowy, α-linolenowy i arachidonowy).
Fosfolipidy w tym fosfatydylo-cholina (lecytyna) Związki te wchodzą w skład błon komórkowych i wybiórczo regulują przenikanie substancji do komórek, odgrywając w ten sposób bardzo ważną rolę w przemianach metabolicznych.
Fitosterole
CUKCUKRY
średnio 33,7%:  fruktoza, glukoza, maltoza i turanoza; sacharozę i trehalozę; dekstryny, skrobia, celuloza i pollenina

ZWIĄZKI FENOLOWE I TRITERPENOWE flawonoidy, leukoantocyjanidyny, katechiny i kwasy fenolowe, a także związki triterpenowe, kanabinoidy i alkaloidy pirolizydynowe.
WITAMINY  rozpuszczalne w wodzie
Tiamina (wit. B1)
Ryboflawina (wit. B2)
Niacyna (wit PP)1
Kwas pantotenowy (wit B5)
Pirydoksyna (wit. B6)
Inozytol (wit. B7)
Kwas foliowy (wit. B9)
Cyjanokobalamina (wit B12)
Biotyna (wit. H)
Kwas askorbinowy (wit. C)

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
b-Karoten (prowit. A)
Karotenoidy
Kalcyferol (wit. D)
Tokoferol (wit. E)

BIOPIERWIASTKI: makroelementy: sód (Na), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca) i fosfor (P).
mikroelementy – najczęściej mangan (Mn), żelazo (Fe), kobalt (Co), nikiel (Ni), miedź (Cu) i cynk (Zn)
W śladowych ilościach (poniżej 1 mg/100 g) w pyłku kwiatowym wykrywa się także następujące mikroelementy: rubid (Rb), cez (Cs), beryl (Be), stront (Sr), bar (Ba), skand (Sc), tytan (Ti), cyrkon (Zr), wanad (V), chrom (Cr), molibden (Mo), srebro (Ag), kadm (Cd), bor (B), glin (Al), gal (Ga), krzem (Si), cynę (Sn), ołów (Pb), arsen (As), selen (Se), brom (Br)

 

Pyłek pszczeli zawiera wszystkie istotne elementy życia.

  • Spowalnia, a nawet odwraca proces starzenia
  • Super wzmacnia układ odpornościowy
  • Zapobiega i hamuje wzrost zmutowanych komórek prowadzi do chorób, takich jak rak
  • Jego steroli roślinnych i kwasów tłuszczowych obniża poziom cholesterolu, ciśnienia krwi, a ryzykiem choroby serca
  • Łagodzi objawy cukrzycy typu 2 poprzez przywrócenie niedobory mineralne i energetyczne
  • Walki infekcji bakteryjnej na antybiotyki roboty drogowe
  • Koryguje i salda problemy przewodu pokarmowego i jelita grubego
  • Wspomaga kontrolowanie masy ciała poprzez zwiększenie szybkości spalania tłuszczów i kalorii
  • Łagodzi objawy astmy i alergii poprzez zmniejszenie histaminy w organizmie
  • Eliminuje apetyt na alkohol i narkotyki – i usuwa toksyny i zanieczyszczenia z organizmu
  • Łagodzi i odbudowuje uszkodzone, zapalenie tkanek (mięśni i stawów) poprzez swoje niezwykłe poziomy przeciwutleniaczy
  • Zwalcza zmęczenie, depresja i zaburzenia snu poprzez swoją naturalną dostaw „neuro pokarmowych”
  • Poprawia równowagę libido (oversexed / undersexed) i zwiększa płodność
  • Ułatwia generowanie i naprawę komórek, a tym samym skraca czas regeneracji po ćwiczeniu i szkody
  • Jego białko, żelazo i zawartość witaminy, która jest wyższa niż jakakolwiek inna żywność i najbardziej rozwiniętych handlu produktami budowania mięśni, zwiększa masę mięśniową i definicji.
  • Odżywcze –  stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
    • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
    • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
    • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
    • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
    •  
  • Odtruwające – eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
    • pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
    • ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
    • wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
    • pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.

 

  • Antydepresyjne, uspokajające, poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
    • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
    • wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
    • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
    • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego

 

  • Antyalergiczne –  wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
    • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy

 

  • Przeciwmiażdżycowe –  ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
    • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
    • wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
    • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego

 

  • Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
    • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
    • w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych

 

  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
    • wspomaga leczenie silnych zaparć.
    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia

 

  • Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
    • w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
    • w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią

 

  • Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

 

  • Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku

 

  • Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

 

  • Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.

Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.

Dawki dzienne:

  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
  • dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
    Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.

Kuracje pyłkowe
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.

  • jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
  • wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.

Źródła: http://undergroundhealthreporter.com/bee-pollen-health-benefits/#ixzz48pvil1aY

http://www.apiterapia.net/pylek/pylek_stosowanie.html

http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html

 

 

Udostępnij ten wpis

Podziel się z innymi